Silna lista SLD do Parlamentu Europejskiego!

dodano 2014-01-28 13:13 w kategorii: Wojewódzkie

27 stycznia odbyło się posiedzenie Rady Wojewódzkiej SLD w Łodzi. Głównym tematem spotkania było zatwierdzenie kandydatów SLD w okręgu nr 6 do Parlamentu Europejskiego.
Rada Wojewódzka przyjęła listę według propozycji przedstawionej przez przewodniczącego Rady Wojewódzkiej SLD, posła Dariusza Jońskiego.
Dariusz Joński przedstawiając listę do Parlamentu Europejskiego stwierdził, iż jest ona niezwykle silna, gdyż znajdują się na niej zarówno doświadczeni samorządowcy, byli parlamentarzyści, osoby powszechnie znane szerokiej opinii publicznej, wykładowcy wyższych uczelni, sportowcy oraz działacze społeczni. Z tymi kandydatami mamy wielką szansę na pierwszy w historii  mandat dla SLD w woj. łódzkim  w wyborach do Parlamentu Europejskiego – stwierdził Joński.

Przyjęta lista kandydatów do Parlamentu Europejskiego w okręgu wyborczym nr 6:

1. Weronika Marczuk, z wykształcenia prawnik, prezes Towarzystwa Przyjaciół Ukrainy,  znana z  programów telewizyjnych, m.in. „You Can Dance - Po prostu tańcz”  „Dzień Dobry TVN”, „Miasto Kobiet”.

2. Grzegorz Matuszak, wiceprzewodniczący Rady Miejskiej w Łodzi, były senator RP,  profesor, wieloletni wykładowca na Uniwersytecie Łódzkim.

3. Zbigniew Krasiński, wicestarosta sieradzki, wiceprzewodniczący Rady Wojewódzkiej SLD.

4. Jolanta Borzęcka, przewodnicząca Forum Kobiet w Zduńskiej Woli, emerytowana nauczycielka

5. Tadeusz Karcz, były komendant wojewódzki PSP w Łodzi, obecnie wiceprezes zarządu oddziału wojewódzkiego OSP w Łodzi.

6. Paweł Dziemdziela, kierownik w Powiatowym Centrum Pomocy Rodzinie w Zgierzu, były kandydat na p[rezydenta Zgierza

7. Tadeusz Rozpara, radca prawny, były prezydent Bełchatowa.

8. Anna Dębska, adiunkt w Katedrze Bezpieczeństwa filii Uniwersytetu Jana Kochanowskiego w Piotrkowie Trybunalskim

9. Dorota Wojtczak, kutnianka, absolwentka Wydziału Zarządzania Uniwersytetu Warszawskiego, doktor nauk ekonomicznych (SGH Warszawa), przedsiębiorca (MSP), niezależny kandydat na stanowisko prezydenta Kutna w 2010 r.

10. Michał Bąkiewicz, mistrz Europy i wicemistrz świata w siatkówce, wieloletni siatkarz Skry Bełchatów.

W trakcie posiedzenia Rady Wojewódzkiej SLD omawiano również sprawy związane z ogólnokrajową akcją SLD Polska x 49oraz z wyborami samorządowymi.