Radni SLD obawiają się o bezpieczeństwo mieszkańców województwa

dodano 2017-12-07 20:10 w kategorii: Wojewódzkie

Radny Sejmiku Województwa Łódzkiego Piotr Bors i Radna Rady Miejskiej w Łodzi Małgorzata Moskwa-Wodnicka skierowali do Wojewody Łódzkiego Zbigniewa Rau pismo, w którym dopytują o skalę wypowiedzeń klauzuli opt-aut.

Pytanie skierowane do wojewody przez radnych SLD ma związek z rosnącą liczbą wypowiedzeń klauzul opt-aut, pozwalające lekarzom rezydentom na pracę w wymiarze przekraczającym normy czasowe określone w Kodeksie pracy. Masowe wypowiadanie klauzuli opt-aut to reakcja na brak działań ze strony rządu PiS w sprawie krytycznej sytuacji w służbie zdrowia.

Radnych niepokoi skala wypowiedzeń, która może zagrażać bezpieczeństwu mieszkańców Łodzi i województwa łódzkiego i jeszcze bardziej utrudnić im dostęp do lekarzy. Radni SLD zapytali Wojewodę Łódzkiego Zbigniewa Rau m.in. czy Urząd Wojewódzki monitoruje skalę wypowiedzeń oraz jakie działania podjął, aby zapewnić właściwą obsadę lekarzy w szpitalach na terenie województwa.

W trosce o bezpieczeństwo zdrowotne mieszkańców Łodzi i województwa łódzkiego radni SLD zaproponowali także zwołanie wspólnego posiedzenia komisji Sejmiku Województwa Łódzkiego i komisji Rady Miejskiej w Łodzi odpowiedzialnych za opiekę zdrowotną.